Skip to content
Home » Joulu tuli aikaisin

Joulu tuli aikaisin

Gifts Ungiven

Gifts Ungiven palasi formaattiin, ainakin määräajaksi. Kolmen kuukauden ehdonalaisessa tullaan mittaamaan syttyykö haikkumaailma liekkeihin, vai onko Gifts sittenkin ihan ok kortti formaattiin. Browbeat-efektit ovat Magicissa klassinen ansa. “Molemmat moodit ovat hyviä!”, ovat lukemattomat burnipelaajat ajatelleet aikojen saatossa. Se on ihan totta, että Browbeatin molemmat lopputulokset ovat periaatteessa sitä mitä pakka haluaa tehdä, mutta käytännössä lopputulos on useimmiten castaajan kannalta huonoin. Magic on dynaaminen peli, ja lopulta vain pienessä osassa tilanteita Browbeatin molemmat tienhaarat johtavat samaan, onnelliseen päämäärään.

Gifts on kuitenkin ennemmin omanlaisensa Fact or Fiction. Päättäjän roolissa oleva vastustaja joutuu usein toteamaan, että toisin kuin Browbeatin kohdalla, hyviä valintoja ei aina ole. Damned if you do, damned if you don’t. Giftsissä on sama dynamiikka: vastustaja valitsee sinun määrittelemistäsi korteista. Vähän kuin kiinalaiset vaalit, ei sillä valinnalla oikeasti ole merkitystä vaan ehdokasasettelulla.

Intuition

Intuition on ollut formaatissa iät ajat. Giftsiin verrattuna keskeisiä eroja löytyy muutamia.

  • Gifts maksaa yhden enemmän, mutta myös hakee käteen yhden kortin enemmän luoden suoraa korttietua.
  • Gifts hakee “up to four cards”, Intuition tasan kolme: Gifts täsmentää with different names (ns. “stated quality”) luoden mahdollisuuden fail to findiin, siinä missä Intuitionista puuttuu tämä stated quality.
  • Giftsillä siis voi hakea vain kaksi korttia suoraan pönttöön – käytännössä tupla-Entomb. Näin tapahtui muun muassa 2005 World Champseilla, jossa Frank Karsten haki Giftsillä vain kaksi kretua, koska halusi juuri kaksi tiettyä kohdetta Goryo’s Vengeancelle. Aiheesta on opettavainen Rhystic Studiesin video.

Magic on monilta osin symmetrian rikkomista. Wrath of God on symmetrinen efekti, mutta sitä ei käytetä symmetrisesti. Balance on nimensä mukaisesti symmetrinen, mutta lopulta kaikkea muuta. Gifts Ungiven on periaatteessa sama juttu: saat valita neljä korttia, mutta saat niistä kaksi huonointa, luultavasti! Joskus tämä on ihan ok: tarvitset syystä tai toisesta kipeästi viidennen landin, joten haet vaikkapa 4 fetchiä, joista saat varmasti käteesi 2. Useammin Gifts-pakettien salaisuus kuitenkin löytyy rekursiosta, jonka avulla tuon omanlaisen symmetrian saa rikottua. Useasta esimerkistä löytyykin esimerkiksi flashbackia tai erilaisia Regrowth-efektejä. Intuitionin kanssa tätä on tehty jo kauan: Oath of Druids, Sevinne’s Reclamation, ja Forbidden Orchard antaa suoraan Oath-voittokeinon saataville, sillä Sevinne’s Reclamation ei juuri välitä onko se kädessä vai haudassa, ja on käytännössä vain ylimääräinen kopio kahdesta muusta haettavasta kortista. Giftsin kanssa pieni lisäsynergia on, että nelosen instantti on kivassa curvessa Reclamationin vitosen flashbackin kanssa.

Unburial Rites
Faithless Looting
Griselbrand
Archon of Cruelty

Reanimaattori on varsin selkeä Gifts-pakka, sillä haluat tietyt spellit käteesi, ja tietyt haudalle. Ongelma voi tulla vastaan värien muodossa, sillä vaikka Unburial Rites on yksi helpoimmista Gifts-paketin animointikorteista, niin sen flashback-hinnasta löytyy arkkityypissä suhteellisen epäsuosittu valkoinen mana. Pakka yleensä onkin UB-pohjainen, ja mukaan heitetään muita värejä tarpeen mukaan.

Yleinen päänvaiva onkin, että animaattori on A+B+C-kombo: tarvitset (A) creaturen, (B) jonkun tavan saada se pönttöön, ja (C) animointispellin. Jos haet Archon of Crueltyn, Reanimate, Careful Study[c/]n ja vaikkapa [c]Demonic Tutorin, niin saat käteesi Archon of Crueltyn ja Careful Studyn. A+B löytyy, mutta C puuttuu. Ideaalitilanteessa siis tarvitaan jotain gravelta castattavaa. Yksinkertaisin tapa on juuri Unburial Rites, tai Sevinne’s Reclamation palauttamaan Animate Dead-efekti (tai Snapcaster Mage joka osuu Reanimateen).

Yllä olevassa esimerkissä yleensä kannattanee hakea Faithless Lootingin tilalla joku kolmas animointikohde, mikäli gravella ei ole jo valmiiksi hyvää kohdetta Unburial Ritesille, tai seitsemää manaa laitettavaksi Lootingille ja Ritesille samalla vuorolla. Laitoin kuitenkin Lootingin mukaan esimerkkinä rekursiivisesta B:stä.

Sevinne's Reclamation
Fastbond
Zuran Orb
Crucible of Worlds

Lands on toinen merkittävä Gifts-voittaja. Yksi pakan suoraviivaisimmista komboista on saada pöytään Fastbond, Zuran Orb, ja joku Crucible of Worlds -efekti. Säkkää ländi Orbille 2 lifeksi, pelaa se Cruciblella takaisin, Fastbond pingaa yhtä jokaisesta ekstrakerrasta, eli jäät joka kerrasta 1 lifen voitolle. Inffilifet eivät voita peliä, mutta ovat hyvä tapa estää häviäminen – etenkin formaatissa jossa Thassa’s Oracle ei ole laillinen.

Sevinne’s Reclamation on jo kauan ollut monen Intuition-nipun sydämessä. Jos tarvitset kaksi alle neljän manan permanentia, niin Reclamation saa molemmat pöytään hyvin tehokkaasti. Tässä pinossa vastustaja todennäköisesti antaa käteen Orbin ja Cruciblen, koska yhdessä ne eivät vielä suorita mitään merkittävää synergiaa, ja Reclamationin flashback yhdessä Cruciblen kanssa vaatii 8 manaa. Kombo on kyllä tulossa, mutta käytettävien resurssien maksimointi on helpoin tapa hidastaa eli ostaa aikaa ja löytää vaikkapa graveinteraktiota.

Life from the Loam
Wasteland
Otawara, Soaring City
Maze of Ith

Landsista löytyy kombon lisäksi yksi rekursiivinen primus motor: Life from the Loam. Intuition on jo iät ajat hakenut pakassa Loamin kaveriksi esimerkiksi Wastelandin ja Field of the Deadin. Muita Loam-paketin ystäviä pakan mausteisuudesta riippuen ovat olleet Cling to Dustin ja Raven’s Crimen kaltaiset synergistiset spellit – ja tietenkin Uro, Titan of Nature’s Wrath kortin ollessa legaali.

Paketissa olevat landit ovat makukysymys ja sopeutuvat toolboximaisesti tilanteeseen. Joskus haluat mukaan Thespian’s Stagen ja Dark Depthsin, joskus Zagoth Triome tai muun sykliländin, joskus Boseiju, Who Enduresin poistamaan ongelma. Lands on useimmiten juuri toolbox-pakka, joka avaa tai luo lukkoja tilanteen mukaan. Siinä missä Intuition hakee Loamin lisäksi kaksi työkalua, jakee Gifts lisämaksulla myös kolmannen.

Sevinne's Reclamation
Thopter Foundry
Sword of the Meek
Teferi, Time Raveler

Kuten olemme oppineet, Sevinne’s Reclamation löytyy monen pidon sydämestä. Vanha Thopter Foundry -kombo on jälleen yksi esimerkki. Sword of the Meek on itsessään rekursiivinen, jolloin päätavoitteeksi jää Foundryn saaminen pöytään.

Tässä pinossa Teferi, Time Raveler on lähinnä kokonaissuunnitelmaa tukeva valuepala, joka on korvattavissa millä tahansa Reclamation-kohtella – tai miksei vaikka jollain muulla, jos esimerkiksi Goblin Welder on osana kokonaisuutta. Tämän kaltaisella pakalla on jo todennäköisesti jonkinlainen Talisman of Dominance tai Mox Opal pöydässä, mutta Teferin tilalle komboa tukemaan voi hakea jonkin muun artifactin jolla aloittaa Foundry-ketju. Jos Tolarian Academy joskus palaa formaattiin, löytänee se paikkansa tästäkin paketista.

Sedgemoor Witch
Chain of Smog
Snapcaster Mage
Reanimate

Thassa’s Oraclen ollessa formaatissa, Thoracle + Reanimate + Unearth oli sangen yleinen Intuition-nippu. Samaa ideologiaa voi hyödyntää hiukan moniulotteisemmin myös Giftsin kanssa, ja juuri redundanssi on kantava idea. Sedgemoor Witch muiden Magecraft-kamuineen on jo suht tunnettu A+B-kombo Chain of Smogin kanssa: targetoi itseäsi Chainilla, kopioi N kertaa saadaksesi haluamasi määrä triggereitä. Viimeisen kopion voi lähettää vastustajaan Mind Rotina, koska oma kätesi on joka tapauksessa jo tyhjä.

Tässä pinossa ideana on saada juurikin (A) Witch ja (B) Chain aktiivisiksi. Snapcaster Mage on vain lisäkopio joko A:sta, tai Reanimaten (tai Unearthin) kautta B:stä. Reanimate taas on joko A, tai Snapcasterin kautta B. Paketissa siis on sekä kombon A että B, ja kaksi korttia jotka voivat olla kumpi tahansa toisiaan tukien. Toisin kuin aiemmassa landsin A+B+C-pinossa, A+B-kombojen toteuttaminen on paljon suoraviivaisempaa, ja niitä redundanteiksi tekevät lisäpalat vaikuttavat lähinnä tarvittavan manainvestoinnin määrään eli Giftsin jälkeiseen nopeuteen.

Yawgmoth's Will
Recoup
Dark Ritual
Tendrils of Agony

Storm on perinteisesti pakka, joka nauttii sekä tutoroinnista että graven hyödyntämisestä. Arkkityyppinä se kuitenkin heikentyi huomattavasti Underworld Breachin ennenaikaisen poismenon myötä, joten Giftsin kaltaiset työkalut ovat tässäkin kontekstissa tervetulleita.

Olen kaikkea muuta kuin storm-ekspertti, joten yllä oleva pino on suuntaa antava (en ole koskaan nähnyt Recoupia castattavan formaatissa). Perusidea on silti sama kuin aiemmassa Fastbond-esimerkissä: kaikki palat ovat saatavilla, ja vastustajan pitäisi vaan keksiä niille hinta. Tässä todennäköisesti saisin käteeni Recoupin ja Tendrils of Agonyn, sillä pelkästään Recoupista Yawgmoth’s Williin maksaa 7 manaa, ja todennäköisesti sen jälkeen pitäisi vielä castailla vähintään Dark Ritualin tapainen. Tosiasiassa stormissakin nykyään mukana mikstuurassa on Sevinne’s Reclamationin ja Lion’s Eye Diamondin tapaisia kortteja, koska stormaaminen (ainakin oman käsitykseni mukaan) vaatii lähinnä manan kriittisen massan sekä jonkin avainkortin. Asiantuntijat korjatkaa.

Giftsille ei ole aina valmista neljän ruokalajin ateriaa. Maukkaimpia paketteja tuleekin varmasti olemaan artesaanityöllä hiotut pinot sopeutuen juuri sen hetken tarpeeseen. Kortti tarjoaakin faneilleen viihdyttävän aivopähkinän myös niissä pakoissa, joissa mitään kombomaista valmissettiä ei ole tarjolla.

1 Comment on this post

  1. sen verra että ehkä thopter setissä aittasi mieluummi academy ruins ja timesieve teffe ja selvine tilaa siihe gifts pinoo 😀

Kommentit

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.