Skip to content
Home » Satunnaispeleistä sarjataulukkoon

Satunnaispeleistä sarjataulukkoon

Turun haikkuliiga sai alkunsa kesällä 2020. Samoihin aikoihin syntymän koki tämä sivusto, pitkälti kohti samaa tarkoitusta: Highlander-formaatin fasilitointi Suomessa. Nyt kolmea vuotta myöhemmin käyntiin lähtee toinen highlander-liiga osapuilleen samalla konseptilla, kun myyrmäkeläinen pelikauppa Oh My Game alkaa pyörittämään Vantaan liigaa.

Et sää suikkaa haikkuu pelais?

Joku minua viisaampi joskus neuvoi olemaan se muutos mitä haluat nähdä. Halusin itsekkäästi pelata lisää haikkua, joten mikä on siihen helpoin tapa? Pelaamisen organisointi.

Liigan tarkoitus oli alusta alkaen olla matalan kynnyksen tilaisuus päästä pelaamaan formaattia. Kausirakenne palkintoineen oli tarkoituksella suht tasainen, ja pärjäämisen lisäksi palkitaan myös jatkuvasta osallistumisesta. Maksurakenne oli buffet-tyylinen: maksamalla kauden kerran pystyi osallistumaan niin moneen kertaan kautena kuin haluaisi. Tähän isoin vaikuttaja oli Turun Fantsun skeneuskollisuus pelitilan tarjoamisen suhteen. Samalla rahalla saimme myös kertaturnauksiin pieniä promopalkintoja, jolloin satunnaispelaajillekin jäi todennäköisemmin hyvä mieli.

Lyhykäisyydessään, kaikki osallistumismaksut menivät yhteiseen pottiin. Niistä kauden päätyttyä jaettiin ykkössijalle suhteessa 4:1, kakkossijalle 3:1, ja riittävästi osallistuneille (tavallisesti n. 5 pelikertaa 7:stä) suhteessa 2:1. Myöhemmin jälkimmäinen laimentui suhteeseen 1:1, sillä pari kertaa vastaan tuli tilanne, missä palkintoja piti jakaa enemmän kuin oli tullut sisään. Näissä tilanteissa liigan pyörittäjä joutui maksulle.

Nyt kolme vuotta myöhemmin liiga pyörii edelleen samalla idealla. Mukana on samoja peruskasvoja, muutama uusi vakiintunut pelaaja, ja suuri määrä satunnaisempia tuttuja. Muuttaessani pääkaupunkiseudulle liigan päävetovastuu siirtyi eteenpäin (kiitos Samu K!), mutta siitä löydämme uuden alun.

Myyr York City

Itsekkäät teot siirtyvät miehen mukana: uuteen kotikuntaan täytyy saada haikkua. Paikallinen pelikauppa Oh My Game oli ensisijainen valinta: puoti pyöritti jo ennestään joka kuun ensimmäisenä keskiviikkona haikkua. Rakenne tuli kuitenkin miettiä täysin uudelleen, sillä vanhaan muottiin tehty versio ei ymmärrettävästi ollut järkevä uudessa pelipaikassa.

Lopputuloksena päädyttiin hiukan top heavyyn (eli suomeksi, kärkisijoja suosivaan) palkitsemiseen. Highlander-kakkuun ikään kuin rakennettiin uusi kerros päälle: vanha turnausrakenne osallistumismaksuineen ja palkintoineen säilytettiin sellaisenaan, mutta ympärille rakennettiin Turusta tuotu pistelaskuraami. Turnaukset jakautuvat kausiin, joita seurataan omissa tilastoissaan. Kauden lopuksi jaetaan Oh My Gamen avokätisesti sponsoroimia palkintoja hyvin menestyneille. Turussa vakiopalkinto jaettiin vain kahdelle menestyksen perusteella, Vantaalla (ainakin nyt ensimmäisen vuoden ajan) kuudelle. Tämä tarkoittaa, että ihan vaan jatkuvalla osallistumisella ja pelaamalla on suhteellisen hyvät mahdollisuudet päästä palkinnoille kausitasollakin. Voitit antavat 2 pistettä ja tasurit 1 pisteen, eli piste-erot jäävät joka tapauksessa maltillisiksi. En olisi kuitenkaan suunnattoman yllättynyt, mikäli vastaan tulisi jotain viilattavaa. Hyvä puoli onkin, että viila löytyy taskusta: jos jotain tarvitsee muuttaa, niin sitä voidaan muuttaa.

Tästä eteenpäin

Liigan eduksi lasken sen, että parhaimmillaan se palkitsee asianmukaisesti sekä kertaosallistumista että pitkäjänteisempää toimintaa. Peliyhteisö hitsautuu paremmin yhteen, ja formaatista kiinnostuneille on helppo markkinoida liigaa pelkkien yksittäisturnauksien sijaan. Ero on pitkälti markkinoinnillinen, mutta oman kokemuksen perusteella merkittävä.

Yleensä taustalle ei tarvita kuin se yksi puuhaaja, paikallisskenen primus motor. Mikäli juuri sinua kiinnostaa organisoida jonkinlainen highlander-liiga omalle paikkakunnallesi, niin autan oikein mielelläni sekä organisoinnin aivoriihen parissa että antamalla palstatilaa tältä sivustolta, kuten tällä hetkellä on Turun ja Vantaan kohdalla. Helpoin yhteys löytynee esimerkiksi yhteydenottolomakkeella, tai vaikkapa Discordissa nimimerkille henkkasan.

Kommentit

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.