Skip to content
Home » Kahden viikon karenssi

Kahden viikon karenssi

Edit 4.5.2023: Viimeisimmän linjauksen mukaan trialit alkavat 15. päivä ja jatkuvat keskeytyksettä 3 kuukauden ajan. Tämä tieto kuitenkin puuttui TNN:n trialitiedotteesta täysin, aiheuttaen epäselvän tilanteen. Alla oleva kirjoitus siis on pitkälti vanhentunutta tietoa (olipahan kurantti ainakin pari tuntia!). Olen välittänyt terveiset viestinnän selkeyttämisestä councilille. TNN on siis pelilaillinen jo nyt, joten ei muuta kuin kalaonnea!


True-Name Nemesis on unbannattu, hurraa! True-Name Nemesistä ei kuitenkaan saa pelata, höh…? Council esitteli trial-käsitteen kaksi vuotta sitten, toukokuussa 2021. Järjestelyssä on jotain hyvää, jotain huonoa, ja jotain epäselvää.

Triali tarkoittaa sitä, että jokun kortti on näennäisesti bannattu, mutta se on sallittu väliaikaisesti tietyksi ajaksi, jotta sen pelikelpoisuudesta (toivottavasti) saataisi palautetta. Mekanismia on tähän mennessä käytetty Skullclampin (jäi banniin), Umezawa’s Jitten (unbannattiin), Mind Twistin (unbannattiin), Birthing Podin (unbannattiin), ja True-Name Nemesisin (unbannattiin) kanssa. En puutu (vielä) itse trialin käyttökelpoisuuteen tiedonkeruussa, mutta yksi piirre siitä jättää vaarallisen epäselvyyden korttilaillisuuteen.

Triali alkaa watchlist-ilmoitushetkellä, tavallisesti 1.2. tai 1.8. Triali kestää ilmoitushetkestä 3 kuukautta (Clampin ja Jitten kohdalla 6), eli päättyy seuraavaan banlist update announcementiin, joko 1.5. tai 1.11. Potentiaaliset unbannit taas astuvat voimaan 2 viikkoa siitä, eli 15.5. tai 15.11. Esimerkiksi TNN:n kohdalla aikajana oli seuraava:

 • 1.2.2023: Watchlist update announcement. TNN sallittu (mutta yhä banlistilla!) 3 kuukauden trialin ajan ilmoitushetkestä alkaen.
 • 1.5.2023: Banlist update announcement. TNN unbannataan 15.5. Samalla 3kk triali kuitenkin päättyy, eli TNN on bannissa.
 • 15.5.2023: Banlist update voimaan, TNN on unbannattu.

Pelaajien kannalta tilanne siis on, että TNN:ää saa pelata 1.2.-1.5., yhtäkkiä pitää ottaa pois pakoista 1.5.-15.5., ja taas pelata 15.5. alkaen. Keskellä on epäselvyyttä aiheuttava kahden viikon pätkä. Tilanne ei ole uusi TNN:n kohdalla, mutta en muista samalla tavalla havahtuneeni asiaan edellisien trialien yhteydessä.

Kysyin asiasta eräältä council memberiltä, ja perusteluna asialle oli, että tuon kahden viikon aikana tieto ehtii leviämään ja kaikilla on aikaa hankkia kortti. Mielestäni tässä perustelussa on kaksi perustavanlaatuista ongelmaa.

 1. Pelaajien kannalta triali = unban. Jos korttia saa pelata, niin korttia saa pelata. Triali kestää 3 kuukautta, mutta banlist updaten kadenssi on tavallisestikin 6 kuukautta, eli teoriassa mikään ei estä esimerkiksi TNN:n bannaamista taas 6 kuukauden päästä. Triali vaikuttaa ennemmin matalamman kynnyksen mekanismilta palauttaa riskialttiina unbannattu kortti takaisin banniin niin, että pelaajilla ei ole ollut turhan korkeita odotuksia. Koska triali alkaa ilman minkäänlaista kahden viikon varoaikaa, perustelu ei mielestäni voi pitää paikkaansa. Jos esimerkiksi 1.8. ilmoitetaan Gifts Ungivenin triali ja paikallisturnaus pidetään 2.8. (kuten muuten myös pidetään), niin pelaajilla on reilut 24 tuntia aikaa hankkia Gifts turnaukseen jossa sitä saa pelata.
 2. Jos (kohtuuhintainen) kortti tulee trialiin, ja pelaaja haluaa pelata korttia, niin pelaaja hankkii kortin. En usko millään, että esimerkiksi TNN:n kohdalla – jonka saa kirjoitushetkellä alle 3 eurolla – sitä pelata haluavat pelaajat olisivat odottaneet trialin loppuun. Tilanne saattaa olla eri esimerkiksi Library of Alexandrian kohdalla, mutta tähän asti trialissa käyneiden korttien hinnat ovat olleet haarukassa 3-6 euroa. Kaikella todennäköisyydellä unban-kandidaatista kiinnostuneilla on kortti jo omistuksessaan trialin loppuessa.

Aikavälillä 1.5.-15.5. pelataan turnaukset kotimaassa ainakin Turussa ja Vantaalla, ja lisäksi Saksan Bielefeldissä isompi turnaus. Näissä turnauksissa TNN ei ole (virallisesti) laillinen. Ongelmaa ei synny, jos asia on kaikilla tiedossa, mutta omasta mielestäni tilanne on otollinen väärinkäsityksille. En ihmettele, jos Bielefeldissä tulee porukkaa paikalle TNN pakassaan.

Miten tämä saataisi estettyä? Voitaisiin vaikka siirtää 2 viikon karenssi trialin yhteyteen, jolloin kortti olisi laillinen formaatissa yhtäjaksoisesti tuon 3 kuukauden ajan, kunnes seuraava banlist update astuu voimaan. Ratkaisu ei välttämättä ole täydellinen, mutta mielestäni se on järjestelynä nykyistä parempi.

2 Comment on this post

 1. The Highlander Magic Team.

  Basically, TNN is on trial since 15.02.23 for 3 months, which means the next change to its status would have been 15.05.23.

  It is on trial until 15.05.23 and is unbanned as of 15.05.23.

  Regards,
  The Highlander Magic Team.

  1. Hi! Thanks for the comment. The February 1st trial announcement seems clear: “This card is unbanned for the next 3 Month until the next Announcement” – no mention of February 15th, just “unbanned for 3 months”.

Kommentit

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.